וידאו שיווקי – מתי להפיק אותו לבד, ומתי לפנות לאנשי מקצוע?

עולם המדיה הדיגיטלית הולך ונעשה חזותי יותר מדי שנה, ותכני הווידאו והתמונה תופסים נתח גדול יותר מעוגת התוכן האינטרנטי ביחס לתוכן הכתוב. היום, מותגים קטנים כגדולים נדרשים לייצר תכני וידאו בקצב מהיר מאי פעם, כאשר רבים מהתכנים הללו הם בעלי תוחלת חיים קצרה יחסית ולעתים מקבלים חשיפה למשך ימים בודדים בלבד. המצב הזה מביא הרבה מותגים לייצר את התוכן שלהם באופן עצמאי או לפחות לשאוף לכך.

במקרים רבים, תוכן שמופק עצמאית יכול לעבוד מצוין, אבל יש גם פעמים שבהן עדיף לוותר על ה"עשה זאת בעצמך" וללכת עם אנשי המקצוע.

איך יודעים? לשם כך התכנסנו כאן היום. בכתבה זו נסקור את היתרונות והחסרונות של כל אחת מהאפשרויות, ומשם נמשיך להסקת מסקנות – מתי כדאי לחבוש את כובע המפיק, ומתי עדיף להסתמך על אנשי המקצוע שיעשו את העבודה?

היתרונות של הפקת תכני וידאו באופן עצמאי

זה יותר זול

עניין העלות הוא השיקול שמניע בעלי עסקים ואנשי שיווק רבים לשקול מלכתחילה את האפשרות של צלילה למים העמוקים של הפקת תוכן באופן עצמאי. אחרי הכל, סטודיו להפקת סרטוני תדמית מביא עמו (לפחות בשאיפה) צוות של אנשי מקצוע מנוסים שמשתמשים בציוד ברמה גבוהה, והמחיר נוטה להיות גבוה בהתאם.

אז כן, כל עוד אתם מסודרים ומתוכננים היטב, ומוכנים להשקיע זמן ומאמץ, העלות הכספית של הפקה עצמאית תהיה לרוב נמוכה משמעותית ביחס לזו של הפקה מקצועית. היום אפשר להגיע לתוצרים יפים גם בלי להשקיע בציוד יקר ומורכב, ויש תוכנות חינמיות או זולות שיאפשרו לכם לערוך וידאו או ליצור אנימציה ברמה טובה למדי מבלי לצרוב חור עמוק בכיס.

זה יותר מהר

בהפקה עצמאית, אתם מניעים את הגלגלים בקצב שמתאים לכם. לא צריך לתדרך חברה חיצונית ולהסביר להם מי אתם ומה אתם רוצים להגיד, ואתם לא נדרשים לסבבי תיקונים שכוללים פגישות, טלפונים והתכתבויות כדי להגיע לתוצר שאתם מחפשים.

תאורטית, אתם יכולים לצלם סרטון בטלפון שלכם, לערוך אותו ולהעלות אותו לאינסטגרם תוך דקות. כמובן שבמציאות, אם רוצים שהסרטון הזה ייראה טוב וייצג את המותג בכבוד, צריך להשקיע טיפה יותר, אבל נחזור לזה בהמשך.

זה יותר כיף

יש משהו מאוד נחמד בלצאת משגרת העבודה לכמה רגעים ולעסוק במשימה יצירתית כמו צילום סרטון וידאו או הפקה של קטע אנימציה. זה יכול להיות ריענון מהנה ביותר, ובמקרים מסוימים גם פעילות מגבשת ומשעשעת עבור הצוות כולו.

בנוסף, יש סיפוק וגאווה גדולים בלראות את הסרטון השיווקי שאתם הפקתם במו ידיכם מקבל את מרכז הבמה בעמוד הפייסבוק או באתר החברה.

חסרונות של הפקה עצמאית

דם, יזע, דמעות וזמן

העניין הוא כזה: כדי ליצור סרטון ברמה גבוהה, כזה שבאמת תרצו להשוויץ בו, צריך לא מעט עבודה. זה נכון שנחסכים לכם הרבה חילופי דברים מול הספק החיצוני, שנועדו להעביר לו את המסרים והרצונות שלכם במדויק, אבל כשאתם אמונים על הפקת הסרטון אתם גם אלה שצריכים למצוא את הדרכים להגשים אותם בעצמכם, וזו משימה לא פשוטה.

אם אנחנו לא מדברים על סטורי זריז לאינסטגרם שייעלם מהנוף במהרה, אלא על סרטון שיווקי מושקע יותר כמו סרטון תדמית, סרט טסטימוניאלס של לקוחות או סרטון מוצר, ואפילו קטע אנימציה קצרצר לפייסבוק שמיועד לקידום ממומן, צריך לא מעט ידע ועבודה קשה כדי להגיע לתוצרים טובים.

החל מפיצוח קונספט שיצדיק את ההשקעה, דרך כתיבת תסריט, הפקה ותיאומים, צילום ועד לשלב העריכה או האנימציה – כל אחד מהשלבים האלה מצריך ידע טכני מסוים ו/או התמצאות בתוכנות ובעבודה עם ציוד מתאים, ולרוב גם התמודדות עם לא מעט תקלות טכניות (תשאלו כל מפיק, במאי, צלם או עורך – אין הפקה שלא נתקלת בתקלות לא צפויות מתישהו במהלך הדרך. זה פשוט חלק מהעניין).

גם אחרי שלב הלמידה הראשונית של הציוד והתוכנה, תהליך ההפקה עצמו הוא דבר שמצריך זמן רב. אפילו צלמים ועורכים מקצועיים ומנוסים זקוקים לשעות עבודה רבות כדי להוציא תחת ידיהם סרטים באיכות גבוהה, והדבר נכון על אחת כמה וכמה עבור מי שזהו אינו העיסוק העיקרי שלו.

חתול בשק

כשתצאו לדרך, יהיה קשה מאוד לצפות את הרמה של התוצר הסופי שתגיעו אליו. יכול להיות שההשקעה שלכם תישא פירות ותגיעו בסופו של דבר לסרטון מרשים וראוי בהחלט, אבל בשל כמות הגורמים המשפיעים על איכות התוצרים שלכם (למשל רמת הצילום והעריכה, איכות הסאונד ועוד ועוד) קשה לדעת מראש ויכול להיות שתתאכזבו מהתוצאות ותמצאו את עצמכם שוכרים את שירותיו של איש מקצוע גם אחרי כל הזמן והמאמץ שהשקעתם.

DIY_OR_PRO2

הפקה מקצועית – חסרונות

זו הוצאה לא קטנה

אין דרך לעקוף את זה – לשלם לאיש מקצוע שיעשה את העבודה לנצח תהיה הבחירה היקרה יותר ביחס לגישת ה"עשה זאת בעצמך". זה נכון בכל תחום, וגם בהפקת סרטונים שיווקיים. הפקה של סרטי תדמית ברמה גבוהה יכולים להגיע עד לעלויות של עשרות אלפי שקלים, תלוי כמובן ברמת המורכבות של הסרטון וברמת ההקפדה על הביצוע. גם פרויקטים בקנה מידה קטן יותר יצריכו לרוב הוצאה של לא פחות מכמה אלפי שקלים, וללא ספק מדובר בסכומים משמעותיים למדי. אז כן, להפיק סרטון מקצועי זה עניין יקר שלא כל עסק יכול להרשות לעצמו, וכפי שנדון בהמשך, לא כל סרטון מצדיק באמת את ההוצאה.

הלו"ז הוא לא בידיים שלכם

לרוב, הפקה מקצועית תיקח יותר זמן מאשר הפקה עצמאית של סרטון. יש לכך שתי סיבות – הראשונה, כפי שהזכרנו קודם, היא רמת המורכבות הגבוהה של העבודה שמצריכה השקעת זמן ניכרת גם מבעלי המקצוע המנוסים ביותר. והשניה היא שלרוב הסטודיו או הצלם שתעבדו איתו עובד על פרויקטים נוספים במקביל, ולכן הלו"ז שייתן לכם מבוסס על חלוקה הגיונית בין הסרטון שלכם לבין אחרים שהוא עובד עליהם בו זמנית. סרטון מקצועי ברמה גבוהה הוא אינו מוצר אינסטנט וצריך לקחת את זה בחשבון. אנחנו בסטודיו מוצאים שהפקה של סרטון בן דקה-דקה וחצי לוקחת בין 3-4 שבועות ויכולה להתארך עוד בהתאם לזמני התגובה של הלקוח.

ברגע שבחרתם להיעזר באנשי מקצוע, אתם מפקידים את המותג שלכם בידיהם של זרים. אף אחד לא מכיר את המותג והארגון שלכם כמוכם, ומשמעות הדבר בהקשר שלנו היא כפולה: ראשית, תצטרכו לבחור היטב את הסטודיו או איש המקצוע איתו אתם בוחרים לעבוד, ולוודא שהתקשורת ביניכם טובה ושאתם "באותו ראש". חשוב מאוד לתאם ציפיות כבר בתחילת הדרך, ולוודא שהסרטון שאתם מדמיינים הוא בר ביצוע במסגרת התקציב והיכולות של הספק שבחרתם.

שנית, העברת השרביט ההפקתי לגורם חיצוני משמעה גם שתצטרכו להשקיע זמן בהעברה מדויקת ויסודית של המידע אודות המותג שלכם והסרטון שאתם רוצים להפיק לאותו גורם. כאמור, גם אנשי המקצוע המוכשרים ביותר לא מכירים את המותג שלכם כמוכם, על כל הדקויות הכרוכות בו, ולכן יהיה זה מתפקידכם לאסוף ולהעביר את המידע בצורה הברורה ביותר, מה שעשוי לדרוש השקעה מסוימת של זמן.

וכמובן, גם אחרי ההכנות היסודיות ביותר, כל תהליך יצירתי משותף כולל פינג-פונג מסוים שבו אתם מעירים הערות כדי לדייק את התוצר שתקבלו בסופו של דבר. ככל שהאנשים עמם בחרתם לעבוד הם אמינים, קשובים ומקצועיים יותר, כך תגדילו את הסיכוי שהתהליך הזה יהיה פורה ויסתיים בתוצרים ברמה גבוהה שבאמת יביאו לכם תוצאות.

וידאו_מקצועי

התכל'ס: מתי כדאי להפיק לבד ומתי עדיף להיעזר באנשי מקצוע?

עכשיו משסקרנו את היתרונות והחסרונות המרכזיים של כל אחד משני סוגי הסרטונים, אפשר להגיע לשאלה הגדולה. מתי זה נכון לשנס מותניים ולהפיק תוכן וידאו באופן עצמאי, ומתי עדיף להשאיר את העבודה למקצוענים?

עשו זאת בעצמכם

בהקשר של הפקה עצמאית הזכרנו שני חסרונות עיקריים – הזמן והמאמץ שנדרשים ליצירת סרטון ברמה גבוהה, והעמימות הקיימת לגבי התוצר שתקבלו בסוף התהליך המפרך. ובכל זאת, אל תמהרו לפסול את האפשרות כליל: ישנם מקרים שבהם סרטון תוצרת בית הוא בדיוק מה שאתם צריכים, ולא משנה כמה המותג שלכם קטן או גדול.

כאן מדובר בסרטונים שמראים צד אישי, אנושי יותר של החברה שלכם, וכאן הצילום המוקפד והעריכה המלוטשת יכולים להידחק הצידה לטובת תיעוד אותנטי ואפילו ספונטני של מה שקורה אצלכם מאחורי הקלעים.

כך, למשל, וידאו בלוג פנימי שמיועד לאנשי החברה או אפילו כזה שיוצא החוצה ללקוחות במסגרת ניוזלטר הוא דבר שקל יחסית להפיק באופן עצמאי עם תוצאות יפות. אותו הדבר נכון לגבי תיעוד של אירועים מיוחדים, בין אם מדובר בכנס או תערוכה, או אפילו אירועים בעלי פן אישי יותר כמו הרמת כוסית בחגים או אפילו "יום בחייו" של עובד כזה או אחר. סרטונים שמציגים את העבודה וההווי של החברה מאחורי הקלעים גם הם נכנסים לקטגוריה הזאת, כל עוד הם קצרים ומוקפדים יחסית לאמצעים המוגבלים.

היום יותר מתמיד יש פלטפורמות ופיצ'רים שמותאמים היטב להפצה של תכנים מהסוג הזה, כאשר הסטוריז של אינסטגרם ופייסבוק הם הבחירה המתבקשת לשם כך, וכמובן שגם אופציית ה"לייב" של פייסבוק היא אפשרות מצוינת נוספת לעניין זה. אם עושים זאת נכון, כל הרגעים האלה יכולים לתת פנים אנושיות למותג שלכם ולתת ללקוחות את התחושה שיש מאחוריו בני אדם שכדאי לעבוד איתם.

היעזרו באנשי המקצוע

אז מתי בכל זאת שווה לשלוף את הארנק ולהשקיע בסרטון מקצועי?

מהצד השני של מתרס הוידאו עומדים סרטונים שנדרשת מהם רמה גבוהה של ייצוגיות. אלה הם תכנים שפוגשים את הלקוחות והמשקיעים שלכם בצמתי דרכים חשובות, כמו הכניסה הראשונה לאתר שלכם, הדוכן שלכם בתערוכה או אפילו פוסט ממומן ברשתות החברתיות.

במקרים כאלה, מוטלת על הסרטון שלכם משימה רבת משקל: הוא זה שיגרום לגולשים לאתר להמשיך ולחקור עוד, למשתמשים להשאיר את הפרטים בטופס הלידים בפייסבוק או למשקיע להקשיב לכם בתשומת לב יתרה בפגישה שלכם איתו.

בסרטוני תדמית, סרטוני מוצר, סרטונים לתערוכות ואפילו סרטונים למדיה החברתית, ישנו צורך להעביר מסרים מורכבים בזמן קצר ובצורה ברורה, מבלי לוותר על האסתטיקה – וזה כבר עניין למומחים. במילים אחרות, כשמדובר בתכני וידאו מורכבים, שעומדים להוות חלק מהותי ובולט במערך השיווקי שלכם, מומלץ שלא להסתפק בתכנים שהופקו עצמאית ולהיעזר בשירותיהם של אנשי מקצוע.

רוצים להמשיך לקרוא? הנה עוד פוסטים שיעניינו אתכם:

קראו עוד
בלוג סטודיו אנקה

הפקת סרטוני הדרכה לעסקים

  התשוקה ללמוד ולגלות דברים חדשים משותפת לכלל האנושות. הסקרנות מוטבעת בנו ומובילה אותנו יום-יום לגילויים חדשים ולמידע שימושי. והיום, כאשר האינטרנט פורס לרגלינו מגוון

המשך קריאה »
מוכנים להזיז עניינים?

תשאירו פרטים.
ניפגש, נדבר, נעשה סרט.

דרך מנחם בגין 150, תל אביב
03-5661911
studio@ankanimation.com

קראו עוד
בלוג סטודיו אנקה

הפקת סרטוני הדרכה לעסקים

  התשוקה ללמוד ולגלות דברים חדשים משותפת לכלל האנושות. הסקרנות מוטבעת בנו ומובילה אותנו יום-יום לגילויים חדשים ולמידע שימושי. והיום, כאשר האינטרנט פורס לרגלינו מגוון

המשך קריאה »
דילוג לתוכן